Az emberek nagyon sok fölösleges vegyszert használnak el nap, mint nap, holott nem lenne muszáj. Hogyha csak a takarítás felét is nézzük, akkor is nagyon sok olyan fölösleges vegyi anyag kerül a természetbe, a lefolyóba, és az emberi szervezetbe is, amelyeknek nem föltétlenül lenne muszáj.

A házi lefolyók tisztán tartása

Hogyha le akarjuk csökkenteni a házi tisztítószerek használatának mértékét, de mégsem szeretnénk lemondani a lakás makulátlanul tisztán tartásához, akkor nincs más választásunk, minthogy fontolóra vegyük azokat a megoldásokat, amelyek nem igényelnek különösebb vegyi anyagokat, és mégis hatásosak. Ezek közül az ecetet, és a szódabikarbónát lehetne leginkább kiemelni, mert ezek azok az anyagok, amelyek minden háztartásban megtalálhatóak, és nem kell, hogy külön elmenjünk, hogy beszerezhessük őket.

A használatuk pedig rendkívül egyszerű, ugyanúgy alkalmazhatóak, mint a vegyszerek is, csak közben nem tesznek kárt a természetben, és az emberekben sem. Fontos, hogy ne csak akkor alkalmazzuk őket, amikor már fennáll egy bizonyos probléma, hanem akkor is, amikor még nem alakult ki, és szeretnénk megelőzni. Sajnos a legtöbb esetben, amikor a probléma gondot okoz, nem bizonyulnak elegendőnek a házi tisztítószerek, és vegyszerek alkalmazásához kell folyamodni. Éppen ezért is tanácsos, hogyha inkább megelőzni igyekszünk az efféle dolgok kialakulását, és ennek érdekében cselekszünk.