A szeptikus tartályokat a föld alatt helyezik el, és sok ember igazából nincs is tisztában a létezésükkel. Problémák viszont gyakran előfordulhatnak ezzel a tartállyal, amik sajnos elég költségesek is lehetnek.

Jelek, amikre oda kell figyelni

Ha tudja, hogy milyen jelekre figyeljen oda, akkor akár elejét is veheti a problémáknak, így pénzt, időt és energiát is egyszerre spórolhat meg. Mint ahogy a fák gyökerei megzavarhatják a lefolyó csöveit, ugyanúgy a szeptikus tartályra is hatással lehetnek. Valójában a fák gyökerei képesek akár keresztülnőni a tartály falain, ez pedig azt eredményezheti, hogy a földben levő víz bekerül a tartályba, vagy a tartály tartalma kerül a külső környezetbe. Ez teljesen tönkreteheti a szeptikus tartály működését, ami szörnyű rendetlenséget és kellemetlen szagot is okozhat. A szeptikus tartályok kora is problémát jelenthet, hiszen vannak olyan tartályok amelyek akár több mint 100 évig is működhetnek problémamentesen.

Szeptikus tartály

Szeptikus tartály

A modern tartályok teljesen másabbak a régebbi társaiknál, hiszen a régieknek csak egy kamrájuk volt. Bár a régi tartályok is működhetnek szakszerűen, azért mégsem olyan hatékonyak mint a mai, modern tartályok. A szeptikus tartályokat tehát gyakran ellenőrizni kell, és szükség lehet az időnkénti karbantartásra is ahhoz, hogy mindig megfelelően működjenek. Évente egyszer teljesen ki is kell üríteni őket, ehhez pedig hívhat egy tapasztalt szakembert, aki a kiürítés után észlelheti az esetleges problémákat.