Egy háztartásban a szennyvízelvezető csatorna dugulása igen nagy problémát jelent, sőt ez még egészségügyi problémákat is okozhat.

A szennyvízelvezető dugulásának elhárítása

A csatornarendszer eltömődését úgy vehetjük észre, hogy a lefolyó víz, egy másik vízvezetéken keresztül visszajut, mivel ilyenkor nincs hová mennie. Ha ilyesmit tapasztalna, semmiképp se használja a lakásban lévő egyik lefolyót sem, még a dugulást el nem hárítja. A szennyvízcsatorna eldugulására, számos jel utalhat már előzőleg, melyek felett nem szabad elsiklani, mindenképp el kell kezdeni megoldani a problémát, mielőtt nagyobb bajjal találnánk szembe magunkat. Az egyik jel a toalettnél látható. Mivel a WC-csatorna és a ház legnagyobb szennyvízvezetéke van egymáshoz legközelebb, így ha kisebb dugulás is lép fel, ez azonnal felismerhető a WC-n keresztül.

Szennyvízelvezető csatorna

Szennyvízelvezető csatorna

A kád és a zuhanyzó is rámutathat arra, hogy a főcsatornával valami gond van. Ezek alacsonyabban vannak, mint például a mosdó, ezért itt előbb észrevehető a probléma. Ha arra lesz figyelmes, hogy ezeknél lassabban, vagy szinte egyáltalán nem megy le a víz, akkor dugulás állhat be. Ha dugulás bekövetkezik, és valahol megengedjük a vizet, az a helység legalacsonyabb pontján fog visszajönni, ami legtöbbször a zuhanycsatorna. Ellenőrizhető a főcsatorna állapota úgy is, hogy a kádba, illetve a WC-be vizet engedünk, és ha a WC vízének szintje megemelkedik, illetve a mosdónál buborékok keletkeznek, akkor valószínű a fővezetékben van a probléma, nem magával a WC vagy a mosdó lefolyójával.