Ha arra kíváncsi, hogy elmoshatja-e a maradékokkal teli tányérokat a kagyló fölött, akkor a rövid válasz az, hogy nem. Az az igazság, hogy folyadékokon kívül semmi sem szabad lemenjen a lefolyón, bár igazság szerint az olajt és a zsírt is távol kellene tartani tőle.

Mi nem szabad a lefolyóba kerüljön?

Néhány morzsa és élelmiszer-maradék mindenképpen lefolyik majd a kagylón akarva akaratlanul, de nagyon fontos, hogy a lehető legjobban megtisztítsuk a tányérokat mielőtt megmosnánk azokat. A legtöbb étel nagy mennyiségben tartalmaz olajokat, zsírokat és egyebeket is, amik károsak lehetnek a lefolyóra, a csövekre és a mosogatóra nézve is, és ezek az anyagok könnyen dugulást okoznak majd. Az említett anyagok sajnos egy szempillantás alatt megszilárdulnak, ezért nem fognak megfelelően átmenni a csöveken, hanem megtapadnak és egy idő után dugulást okoznak.

Kagyló lefolyó

Kagyló lefolyó

Ha forró vizet önt le a lefolyón, az segíthet megoldani a problémán, de a leggyakrabban szakmai segítségre lesz majd szükség. Azonban nemcsak az olajok és a zsírok okoznak dugulást, ezért minden élelmiszerrel vigyázni kell. A leglényegesebb, hogy húsos tányért soha ne mosson a kagyló fölött, mindegy hogy nyers húsról, sült húsról vagy főtt húsról van szó, hiszen mindegyik kifejezetten szálkás és könnyen hozzátapadnak a csövekhez ezek a szálkák ami kivételesen komoly dugulást okoz majd egy szempillantás alatt. Ezen kívül a gyümölcsökre, valamint a lisztre is érdemes odafigyelni.