Sokszor feltevődik manapság az a kérdés, hogy duguláselhárításhoz melyik eszköz hatékonyabb, a spirál vagy éppen a szivattyú, és erre a kérdésre a válasz az, hogy minden attól függ, mekkora a probléma a lefolyóban. A spirál és a szivattyú is hasznos eszközök, hiszen hatékonyan végzik a dolgukat, de természetesen mindkét eszköznek van hátránya is.

A duguláselhárító spirál és szivattyú

A duguláselhárító kígyó egy hosszú fémcsővel rendelkezik, amely egy belső kábelt tartalmaz, amelynek egyik végén lapát, vagy dugócsavar van, a másik végén pedig forgattyú. A spirális végét a lefolyóba kell helyezni, és addig kell leereszteni a spirált, amíg el nem éri az eldugult pontot. Létezik egy nagyobb, profibb verziója a duguláselhárító spirálnak amit általában a tapasztalt duguláselhárítók használnak, tehát ha a spirál nem volt hatékony, akkor ideje szakembert hívni a duguláshoz. A szivattyú már egy sokkal kifinomultabb eszköz a lefolyók tisztítására.

Duguláselhárító spirál

Duguláselhárító spirál

Az eszköz egy magas nyomású tömlőből áll, mely speciális fúvókákkal van ellátva, amelyek a kapocs végéhez rögzíthetőek. Ez egy olyan géphez kapcsolódik ami nyomást gyakorol a vízre, és ennek az ereje éri el azt, hogy vége legyen a dugulásnak. A víz ereje az, aminek a hatására a haj, az ásványi anyagok, a zsír és az olaj feloldódnak, így hamar vége lehet a dugulásnak. Még a benőtt fák gyökereit is hatékonyan szétzúzhatják ezek a duguláselhárító szivattyúk és az általuk kibocsátott víz.