Nyugodtan állíthatom azt, hogy sokunk rémálma között szerepel az eldugult lefolyók és az ezzel járó gondok. Érdemes a karbantartásra nagyobb hangsúlyt fektetnünk az eldugult vezetékek megelőzése érdekében.

Nézzük a dugulás által okozta következményeket

Sajnos sokszor már csak, akkor észleljük a lerakódásokat mikor nagy a baj. Ezért érdemes odafigyelni az intő jelekre, mint például, ha büdös a víz, lassan szivárog el a lefolyóból a víz, esetleg még a penész megjelenést is okozhatja. A vezetékek megkárosodása, eltömődése szivárgáshoz, illetve legrosszabb esetben csőtöréshez vezethet. Amennyiben a ház alatt, alaksorban vagy a kád alatt jelentkezik csőtörés, hosszabb idő szükséges, hogy látható jelét észleljük, de sokszor ilyenkor már nagy a baj. Elvizesednek a falak, a padló felhólyagosodik, a szekrények felhullámosodnak. Az mellett, hogy a lakásunk és az értéktárgyaink tönkremennek az álló víz egészségtelen a szervezetünkre.

Lefolyó

Lefolyó

A penészgombák asztmát okozhatnak. Az asztmás betegek legnagyobb ellensége a párás, dohos, nehéz levegő. Az eldugult lefolyók baktérium telepek. Fertőzéseket és különféle betegségeket árasztanak, és ez veszélyes lehet a családtagjainkra. Dugulás esetén a vezetékek nem tudják kellőképpen elvezetni a szennyvizet az otthonunkból, így elveszíthetjük a létfontosságú vezetékek lényegét és nem tudjuk használni a mindennapi létszükséglethez nélkülözhetetlen eszközöket, mint pl. WC, mosogató, tusoló.