A vegyszeres lefolyó tisztítószerek a legkedveltebb csatornarendszer-tisztítási módszerek, azonban nem minden vegyszeres lefolyó tisztító folyadék hatékony és biztonságos. Sok vegyszeres lefolyó tisztító károsíthatja a csöveket. Bár a lefolyó tisztítók néha hatásosnak bizonyulhatnak, hosszútávon problémákat okozhatnak a csövekben ezért érdemes kerülni őket.

A lefolyótisztítók alternatívái

A vegyszeres lefolyó tisztítószerek maró hatásúak vagy oxidálóak. Ha ezeket a leeresztő tisztítószereket régi csövekben használják, akkor a csövek tönkre mehetnek. A műanyag csövekben használt kémiai tisztítószerek károkat okoznak hő keletkezésével. Ez a hő elhajlítja vagy megolvasztja a csövet, ami szivárgáshoz vezet. Ezek a termékek egyéb módon is károsak. A vegyszeres lefolyó tisztítószerek károsak a környezetben is. Azok, akik pénzt akarnak megtakarítani a vízvezeték-karbantartásukon, jobban járhatna a házi készítésű termékek használatával mint a lefolyó tisztítókkal még akkor is, ha a házi praktikák nehezebben oldják meg a problémákat. A lefolyó tisztítók csodákat művelnek a dugulással, de a lefolyóra és a csatornarendszerre rendkívül károsak, ezért érdemes elkerülni őket ha nem szeretne később nagyobb problémát a csatornarendszerben.

Lefolyótisztítás

Lefolyótisztítás

Az ecet, amely savas, és a szódabikarbóna, amely természetes tisztítószer, a legelterjedtebb háztartási termékek közé tartozik. Az ecet és a szódabikarbónát keverjük össze egy csészében, majd öntsük a kombinációt a lefolyóba. Az ecet és a szódabikarbóna összeolvad, ezért mindenképpen össze kell keverni őket az eldugult lefolyó fölött, hogy a buborékok bejussanak a medencébe. Hagyja, hogy az ecet és a szódabikarbóna egy óráig vagy egy éjszakán át üljön a csatornában, majd reggel meleg vízzel öblítse le a csatornát. Ez a technika jól működik a lassú lefolyók esetében, de nem segít a teljesen eltömődött lefolyóknál, ezért szükség szerint ismételje meg a műveletet.