Sokszor akaratunk ellenére is bele eshetnek tárgyak, vagy olyan oda nem illő dolgok a lefolyónkba, melyek csúnya dugulást okozhatnak. Az egyik legproblémásabb hely a konyhai lefolyó.

Mikre ügyeljünk, hogy véletlen se kerüljenek a mosogatóba?

Néha talán nem is gondolkodunk azon, hogy vajon ha ezt a dolgot a lefolyóba dobom, akkor azzal mekkora gondot okozhatok. Ezek a dolgok általában nem rögtön okoznak fennakadást a vezetékeinkben, sőt sokkal inkább az idő múlásával bukkan elő probléma. Az mellett, hogy a saját magunk részére és a vezetékeink részére is gondot okoztunk, még a környezetünkben is komoly problémák adódhatnak a meggondolatlanságunk miatt. Az egyik legádázabb ellensége a konyha vezetékeknek a zsír és az olaj. Ide sorolhatjuk a húsféléket, a tejtermékeket, és még sok más zsíros ételmaradékot. Legjobb, ha az effajta maradékokat eltávolítjuk mosogatás előtt a tányérokról, és a szemetesbe dobjuk, minthogy meggondolatlanul, hagyjuk, hogy a lefolyó elnyelje. A másik problémás mosogatóba távozó kávézacc, amelyet nagyon sokan nem is tudnak, hogy mekkora gondokat okozhat. Továbbá vigyáznunk kell a tojáshéjjal és a gyógyszerekkel is.

Konyhai mosogató

Konyhai mosogató

A gyógyszerek ártalmatlanításával kapcsolatban nagyon felelősségteljesen kell eljárnunk. A tisztítószerek vásárlást illetően jól fontoljuk meg, mivel nem mindegy milyen összetevőket tartalmaznak, károsak is lehetnek és nem is hatásosak. A tisztítószereket mindig az arra kijelölt helyeken alkalmazzuk, és kerüljük az olyan helyeket, ahova nem ajánlott. Mint pl. a fürdőszobai vegyszert, ne alkalmazzuk a konyhánkban. Ráadásul arra is oda kell figyelnünk, hogy ezeket a vegyszereket, mekkora mennyiségben használjuk fel. Ugyanis a nagy mennyiségű tisztítószerek nagyobb kellemetlenséget tudnak okozni, mint az gondolnánk. Vagyis könnyedén lerakódhatnak, ha nem használunk megfelelő hőfokú vizet az öblítésükre.