A dugulások jelentik manapság a legkomolyabb vízvezeték problémákat, hiszen a dugulás mindennek az útjába áll, ha például mosogat, és dugulás van a mosogatóban, akkor nem megy le a víz a mosogatón, ha pedig a WC-ben keletkezett dugulás, akkor nem tudja lehúzni a WC-t, de az is előfordulhat, hogy zuhanyozni szeretne, de akkora a dugulás a lefolyóban, hogy 4 centi szennyvízben kell állnia zuhanyzás közben, az pedig végképp elfogadhatatlan. Nézzük tehát mik azok az amúgy hétköznapi dolgok, amik dugulást okozhatnak.

A leghétköznapibb dolgok is okozhatnak dugulást

Réges-régen az emberek úgy gondolták, hogy a kávézacc jót tesz a csöveknek, mert „megtisztítja őket” így a kávé zaccot könnyűszerrel a lefolyóba öntötték, viszont a kávézacc egyáltalán nem tesz jót a vízvezetékhálózatnak, hiszen összegyűlnek, és áttörhetetlenné válnak, ezért a kávézaccot inkább komposztálja vagy szórja szét a kertben, hiszen kiváló műtrágyaként működnek. A hajszála is sok gondot okozhatnak ha a lefolyóba kerülnek, hiszen könnyen dugulást okozhatnak.

Dugulás

Dugulás

A hajszálak ráadásul összekeverednek a szappanmaradékokkal és egyéb kozmetikum maradványokkal, és így okoznak egy olyan dugulást, ami miatt hetekig fájhat a feje. Éppen ezért érdemes egy szűrőt, vagy tálat tenni oda, ahol lefolyik a víz, így zuhanyzás vagy fürdés végén kiöntheti a tálból a hajszálakat és szappanmaradékokat anélkül, hogy bármi is a lefolyóba kerülne és kemény dugulást okozna.