A lefolyóba kerülő olaj komoly gondokat okozhat a csövekben ez pedig utólag komoly javítást igényel, vagyis igazán költséges lehet, ha ne vigyázunk, és olaj kerül a lefolyóba. Közösségi vízrendszerekben a zsírok és olajok okozta dugulás azt eredményezi, hogy a szennyvíz kifolyik az utcára  ami közegészségügyi és környezeti kockázatot is jelent egyaránt.

A legjobb megoldás, ha olaj kerül a lefolyóba

Amikor valaki főzés után az olajat a lefolyójába önti, az első gondolata biztosan az, hogy önt az olaj után forró vizet, mosószert, vagy dugulás elleni tisztítószert. Ezek azonban nem hatékonyak, és a lefolyó tisztítószereket nem is szabad rendszeresen használni. A forró víz lehűl a csövekben, ami azt eredményezi, hogy az olaj és a zsírok megkeményednek a lefolyóban. A mosószerek is, amelyekről azt mondják, hogy eltávolítják a zsírt, szintén dugulást  okoznak lentebb a csövekben. A lefolyó tisztítószerek pedig, amelyek segíthetnek az olajjal kapcsolatos eltömődések felbomlásában, korrodálóak és gyakran rongálhatják a szennyvízcsatornát, ez pedig javítást igényel majd ami igen költséges lehet.

Olaj a lefolyóban

Olaj a lefolyóban

A Michigan State University Extension által ajánlott természetes, nem korrózióellenes orvosság az, hogy 1 csésze szódabikarbónát öntsön a lefolyóba, majd 1/2 csésze fehér ecetet, ami csodákra képes a lefolyóban. Fedje le az ürítőcsövet és öt-tíz perc elteltével öblítse le a lefolyót forrásban levő vízzel. A kutatás szerint a szódabikarbóna és az ecet lebontja a zsírsavakat szappanra és glicerinre, ez pedig megakadályozza a dugulást. Az égési sérülések és az arc vagy a szem sérülése elkerülése érdekében ezt a módszert nem szabad használni abban az esetben, ha kereskedelmi leeresztőnyitó van használatban. A legjobb módja annak, hogy megszabaduljon a felesleges olajtól az, ha üres üvegedénybe önti azt, aztán hagyja az olajat kihűlni és megszilárdulni, majd pedig kidobhatja az olajat üvegestől.