Sajnos hiába fordítunk kellő figyelmet az otthonunkban lévő lefolyókra, ha a fővezetékek már régiek és elhasználódtak vagy valami külső ráhatás tett bennük kárt.

Mik lehetnek ezek a környezeti hatások?

Amennyiben megrepedt csatornával, vagy vezetékekkel állunk szemben az nagyon súlyos és költséges probléma. A fővezetékekre kihatással lehetnek a fa gyökerek, a talajmozgás, a korrózió, vagy a talaj menti fagyok. A lakásunkban nagy kárt okozhatnak a megrepedt, vagy teljesen összeomlott vezetékek, pl. kellemetlen szagokat és nedves foltok jelentkezhetnek, megrepedeznek a falak vagy a padló, az udvaron pedig besüllyedt lyukak hívhatják fel a figyelmünket a problémára. Sok esetben a repedt csövek szemmel láthatóan csak huzamosabb idő után nyilvánulnak meg, vagy csak szakember tudja észrevenni. Ha valami gyanúsat észlelünk, legjobb azonnal szakembert hívni.

Lefolyóvezeték

Lefolyóvezeték

A szakember több módszer által javíthatja meg a vezetékünket, miután megvizsgálta és felmérte az állapotát. Amennyiben repedésről van szó, egyik orvosló megoldás a csövek toldása, vagy a burkolása gyanta szerű anyaggal. A leggyorsabb, és legkönnyebb megoldást nyújtják szivárgás esetén. Sajnos, sokszor szembe kell néznünk azon súlyos problémával, hogy a vezetékek annyira lehasználódtak, hogy teljes körű cserére szorulnak. Ez nagy munkával jár, és a környezetet is teljesen felborítja.