A konyhai lefolyó sok megpróbáltatásnak van kitéve nap, mint nap. Kellő odafigyelést és sűrű takarítást igényel, ha el szeretnénk kerülni a dugulás veszélyét. Amennyiben mégis előfordul, házilag is nekiláthatunk az elhárításnak, de a legcélszerűbb, ha szakembert hívunk!

Nézzünk pár jól bevált trükköt!

Biztosan állíthatom, hogy sokunk rémálma, ha dugulás keletkezik az otthonunkban. Nehezen megy le a víz, aztán jobb egy kicsit, és végül teljesen bedugul. Nem is csoda, hiszen napi szintem mosogatunk, zsíros edényeket. Oda kell figyelnünk mosogatás közben a víz kellő hőfokára, mivel a langyos víz nem oldja fel megfelelően a zsírt, és végül mind lerakodik a lefolyónkban. Ha úgy látjuk, hogy még nincs, katasztrófa akkor első körben próbáljuk meg azt, hogy jó sok forró vizet öntünk a lefolyónkba. A sikertelen kísérletet követően jöhet a következő praktika, melyet már bizonyára sokan ismerünk. Ez nem más, mint az ecet-szódabikarbóna páros.

Lefolyólerakódás

Lefolyólerakódás

A folyamat egyszerű: öntsünk forró vizet a lefolyóba, majd egy nagy adag szódabikarbónát, majd ezt követi egy pohár ecet. A beleöntött anyagok reakcióba lépnek és forrni kezdenek, takarjuk le a lefolyót és hagyjuk állni 15-20 percet, majd engedjünk rá újra forró vizet. Ha nem hozta a várt eredményeket, akkor jöhet a nehéz fegyverzet. Igazán veszélyesnek bizonyulhat, ezért kellő óvintézkedés mellett végezzük és bizonyosodójuk meg arról, hogy gyerekek nem kerülhetnek a közelünkbe. Vegyünk egy flakon háztartási sós savat és öntsük a lefolyóba. Hagyjuk állni 3-4 órát, ezt követően engedjünk rá vizet. Ha ez sem segít, akkor azonnal forduljon szakemberhez!