Gyakran történik meg az, főleg a régebbi lakásokban, hogy a lefolyó már nem funkcionál olyan jól, mint ahogyan azt az elején megszokhatta a lakó. Ez természetesen nem olyan nagy tragédia, hiszen a legtöbb esetben lehetőség van arra, hogy viszonylag egyszerűen eltüntessük a kellemetlen szennyeződéseket.

Vegyi, vagy házi módszer?

Szerencsére, amikor a fent említett probléma áll fenn, csak nagyon ritka esetben fajulnak odáig a dolgok, hogy szerelőt kelljen hívni, és az ő segítségére bízni magunkat. Legtöbbször a lefolyó kitisztítása szerencsére házi módszerekkel is megoldható. Érdemes először az otthoni, házi módszereket alkalmazni, és csak akkor a vegyszereket, hogyha azok nem érték el a kívánt hatást. Azt senki nem vitatja, hogy a vegyszerek sokkal hamarabb és biztosabban fejtik ki a hatásukat, azonban mégis érdemes megmaradni inkább az otthoni módszereknél, több okból is, mint amilyen például a környezetvédelem, az egészség, valamint természetesen a dolog anyagi oldala.

Lefolyótisztítás

Lefolyótisztítás

Az otthoni módszer nagyon egyszerű, és szinte minden háztartásban megtalálhatók a hozzá használatos alapanyagok. Ezek a következők: ecet, szódabikarbóna. Nincs más dolgunk, csak ezeket a lefolyóba önteni, és kis idő elteltével forró vizet önteni rá. Amennyiben ez a módszer nem válna be, jöhetnek a vegyszerek. Fontos, hogy amikor ilyesmit használunk, mindig nyissuk ki az ablakokat, és még utána is sokáig szellőztessünk, hogy kimenjen a szag.