Amennyiben szeretnénk elkerülni a dugulással járó kellemetlenségeket, jobb oda figyelnünk a lefolyónk tisztántartására és betartanunk pár hasznos tanácsot.

A lefolyó gondok orvosolhatók a megelőzéssel

A lefolyóba naponta rengeteg szennyeződés kerül, melyeket, ha nem takarítunk ki időközönként és nem akadályozzuk meg a lefolyóba jutását, akkor nagy károkat okozhat. Különösen jellemző ez a konyhai és a fürdőszobai lefolyókra. Mindkét helyen érdemes erre alkalmas speciális lefolyószűrőt alkalmaznunk. A konyhai mosogatóban nagy segítségünkre lehet, hiszen az oda nem illő ételmaradékok fenn akadnak rajta és így elkerülhetjük a szennyeződések lerakódását és a kellemetlen szagokat. A fürdőszobában is kiválóan tudjuk alkalmazni tusolóknál és a kádaknál, hogy a szőr és hajszálak ne jussanak a lefolyóba.

Lefolyó tisztántartás

Lefolyó tisztántartás

Amennyiben ezt a szűrőt nem alkalmazzuk megfelelően, vagy egyáltalán nem alkalmazzuk, akkor számolhatunk azzal, hogy a lefolyónk el fog dugulni, mely számos kellemetlenséget von maga után. Sok esetben találkozhatunk olyannal, hogy nem is a szennyeződések, hanem a túlzott tisztítószerek jelentik a problémát. Ha az effajta szennyeződéseket és a vízkövet, illetve a kellemetlen szagokat szeretnénk megsemmisíteni, akkor erre a legjobb filléres megoldás a szódabikarbóna és citrom párosa. A citrom friss illatot áraszt, míg a szódabikarbóna megtisztítja és fertőtleníti a lefolyóinkat. Egy ilyen eljárás után mindig bő vízzel öblítsük át a lefolyókat, hogy a feloldott szennyeződések mind el tudjanak távozni.