A dugulás veszélye sajnos az életünk része. Szembe kell néznünk azzal, hogy azok a lefolyók melyeket nap, mint nap használunk ki vannak téve a szennyeződéseknek, melyek lerakodása komoly károkat okozhat.

A dugulás megakadályozása

Sokszor azt gondoljuk, ha mindig tisztítószereket öntünk a lefolyónkba, akkor azzal meghosszabbíthatjuk a dugulásmentes napjainkat. Ám sokszor ezek a tisztítószerek okozzák a gondot. A nem megfelelő használat és a túl nagy mennyiségben való adagolás. Figyeljünk oda, hogy a konyhai tisztítószereket ne alkalmazzuk a fürdőszobában és fordítva. Mindkét helyiségre kialakított tisztítószerek más-más hatóanyagokkal rendelkeznek és értelemszerűen, más szennyeződéssekkel kell, hogy megbirkózzanak. A fürdőszobai dugulás legfőbb okozói a hajszálak, szőrszálak, samponok és tusfürdők, valamint a lefolyóba esett piperecikkek.

Lefolyó

Lefolyó

Míg a konyhai szennyeződések zsírból és ételmaradékból tevődnek össze. Amennyiben a dugulást el szeretnénk kerülni alkalmazzuk az egyik legismertebb, jól bevált házi praktikát, mégpedig a szódabikarbóna és az ecet párosát. A konyhai és a fürdőszobai kisebb dugulások esetén jól alkalmazható és sok esetben elégnek is bizonyul. Az ecet és a szódabikarbóna reakcióba lépnek, ezáltal forrni kezd és megnöveli a térfogatát. Ezzel a reakcióval megtisztítja a lefolyónkat a lerakodott szennyeződésektől.