Nagyon sokszor történik meg az, hogy a lefolyónk eldugul, és ennek következtében nem tudjuk rendesen használni. A legjobb megoldás, hogyha megpróbáljuk ezt elkerülni, és mindent megteszünk annak érdekében, hogy ne következhessen be. Azonban hogyha már megvan a probléma, abban az esetben is találhatunk rá megoldást.

Fontos az előre látás

Mint minden más probléma megelőzésénél, itt is a legfontosabb az előrelátás. Amikor úgy döntünk, hogy ezt figyelembe vesszük, akkor legelőször azt kell megvizsgálnunk, hogy vajon melyek is azok a tényezők, amelyek problémát válthatnak ki. Hogyha a lefolyókról beszélünk, akkor ez a probléma a lerakódásoknak és a szennyeződéseknek köszönhető, ezért elsősorban ezeket kell elkerülnünk. A legegyszerűbb módja ennek, hogy minden lefolyó elé teszünk olyan szűrőt, amelyek megakadályozzák, hogy a lefolyóba bekerülhessenek az életmaradékok, a hajszálak, és a hasonló, nem oda való dolgok.

Lefolyó

Lefolyó

Azonban ez az intézkedés sajnálatos módon még nem elegendő, hiszen idővel így is kerülhetnek olyan lerakódások a lefolyóba, amelyek megakadályozzák a víz zavartalan áramlását. Fontos tehát arra is nagy figyelmet fordítani, hogy rendszeresen elvégezzük a tisztítási procedúrákat. Ehhez tanácsos legalább három-négy hónaponként egy kicsit szétszedni a rendszert, és a részeit külön-külön kipucolni, lefertőtleníteni. Ez azért is fontos, mert ezzel a mozzanattal az egészségünkért is sokat teszünk.