Normál esetben az emberek mindennapjai úgy telnek, hogy nem fordítanak különösebb figyelmet az olyan dolgokra, mint például a lefolyó állapotának felmérése. Ez természetes jelenség, azonban nem jelenti azt, hogy bizonyos időközönként ne kellene ezt a lépést is megtenni.

Milyen időközönként?

Amikor az embereknek eszükbe jut, hogy figyelmet fordítsanak az ilyen dolgokra, akkor legtöbbször meg is teszik azt. Azonban, hogyha a probléma már egy kicsit súlyosabbnak mondható, akkor nagyon is feltűnő jelenség, amikor a lefolyóval valamilyen probléma lesz, mert ilyenkor látványosan eldugul, és nem folyik majd le rendesen a víz. Fontos megjegyezni azonban, hogy az ilyen dolgok könnyedén elkerülhetők, hogyha valaki kellő figyelmet fordít rá, és gondoskodik a lefolyó tisztán tartásáról. Azzal, hogy műanyagból, vagy fémből készült szűrőt szerelünk a lefolyó elé, már sokat segítünk a helyzetem.

Lefolyók ellenőrzése

Lefolyók ellenőrzése

Azonban sajnálatos módon még ez sem biztosít 100 százalékos megoldást. Időről időre elengedhetetlen, hogy ellenőrizzük a lefolyók épségét és tisztaságát, és nem csak kényelmi, hanem higiéniai, egészségügyi okokból is. Mindezekhez nem kell vészesen sok szakértelem, és persze idő rááldozása sem, úgyhogy sokkal jobb, hogyha egy kicsit időnként rászánjuk magunkat, minthogy elhanyagoljuk, és kellemetlenséget okozzunk vele magunknak. Amennyiben így teszünk, elég, hogyha csak házi oldószerekkel (mint amilyenek például az ecet, vagy a szódabikarbóna) dolgozunk, és nem szükséges vegyszerekhez folyamodnunk.