A házi mosdó és mosogató eldugulása általában az ételmaradék, szappanok, haj, mosogatószerek következménye. A dugulás elhárítására több módszert is alkalmaznak.

A házilag használt eszközök közül megemlítjük a WC pumpát, aminek  hatékony alkalmazása az óta ismert amióta a lavórt felváltotta a mosdó kagyló és a mosogató edényt pedig, a mosogató kagyló. Ez a módszer nagyon olcsó és nagyon egyszerű. A pumpálásnál szükség van egy adott víztömegre a tisztítandó kagylóban, mert e nélkül hatástalanná válik az egész munkánk. A túlfolyási nyílást le kell szorosan zárni, akár egy darab ronggyal, hogy a szennyvíz ne tudjon vissza folyni, pumpáláskor. Ha ez a módszer sikertelen, szükségessé válik a lefolyó szétszedése és tisztítása. A lefolyó tömítő-rögzítő csavarját, ha meglazítjuk, akkor még a benne lévő víz kifolyik, és könnyen kitisztíthatjuk a felgyülemlett lerakodást. Ezután következik az összeszerelés és a lefolyócső csatlakozásának az ellenőrzése. Addig folyatjuk a csapvizet a rendszeren át, amíg az, akadálymentesen nem folyik.

Abban az esetben, ha az általunk elvégzett lefolyó tisztítások sikertelennek bizonyultak, akkor szakember segítségére lesz szükség, ugyanis a baj sokkal nagyobb. Ilyenkor meglehet, hogy a falban lévő csövek vannak eldugulva, elzsírosodva, amit csak megbízható és profi, vízszerelő tud orvosolni.