A kültéri dugulás épp olyan gyakran előfordulhat, mint a beltéri dugulás. Sok esetben rá sem gondolunk, hogy a házunkban felszaporodó bűz vagy a kortyogó hangokért a dugulás a felelős.

Kültéri csatorna eldugulásának okai és azok elhárítása

A legtöbb esetben a kültéri lefolyó eldugulásának hátterében a felgyülemlett falevelek, törmelékek vagy a zsíros lerakodás állhat. A kültéri lefolyó eldugulása ugyanolyan gyakori probléma lehet, mint a háztartáson belüli dugulás. A leggyakoribb problémát mégsem a dugulás szokta előidézni, hanem a fagyökerek által szétfeszített vezetékek, és ez által berakodnak törmelékekkel, kavicsokkal vagy egyszerűen visszafelé kezd el folyni a szennyvíz. Ebben az esetben gyors megoldáshoz kell viszonyulnunk, mivel az otthonunk higiéniája van veszélyben.

Kültéri csatorna

Kültéri csatorna

A szakemberek általában ezért hívják fel a figyelmünket arra, hogy a vezetékek közelébe ne ültessünk fákat vagy bokrokat. Az effajta kültéri dugulást gyorsan és egyszerűen akár saját magunk is orvosolhatjuk, szakemberek segítsége nélkül. Az eldugult csöveket csak egyszerű magasnyomású vízsugárral kell átmosnunk, hogy elhárítsuk az akadályt. A csatornánk egészséges működése érdekében 2-3 évente érdemes a vezetékek közelében található fákat vagy bokrokat gyökérteleníteni. A kül- és beltéri dugulást is megelőzhetjük azzal, ha odafigyelünk arra, hogy csakis olyan dolgok kerüljenek a lefolyóba melyek könnyedén feloldódnak és nem okoznak dugulást, gondolunk itt lerakodó ételmaradékokra, nedves törlőkendőre.