Számos mítosz terjedt el a házi tisztítószerek alkalmazásával kapcsolatban, viszont ezek közül nagyon sokan igaznak is bizonyultak. A „házi” tisztítószerek alatt itt mindent érthetünk, amely nem tartozik a vegyi, direkt erre a célra kifejlesztett tisztításra alkalmas szerek csoportjába.

A lefolyók és a kóla

Sok esetben hallunk arról, hogy az ecet és a szódabikarbóna zsír- és lerakódásoldó hatással bír, ezért nagyon sokat emlegetik őket a lefolyók tisztításának kapcsán is. Azonban itt nem csak ezt a két dolgot tanácsolják, hanem ezeken kívül még számos mást is, hiszen nagyon sok esetben lehet elkerülni a vegyszerek alkalmazását, és inkább egy „barátságosabb” szer alkalmazását bevetni. Amikor erről van szó, akkor mindenképpen szükségszerű, hogy utána is járjunk annak, amit hallunk, vagy olvasunk az interneten, hiszen így nagyon könnyen kiderül, hogy valóban hasznos-e az illető dolog, mégpedig anélkül, hogy kockára kellene tennünk például a lefolyóink épségét.

Kóla

Kóla

Sokszor hallgattuk már, hogy a kóla hatásos tisztítószernek bizonyul ilyenkor, és tanácsos ez alkalmazni, mielőtt komolyabb vegyszerekre váltanánk. Azonban, sajnálatos módon, ez csak egy mítosznak bizonyul, hiszen a kóla nem képes kimarni a makacs szennyeződéseket, és lerakódásokat. Hogyha már a házi módszereknél szeretnénk maradni, akkor használjuk a jól bevált és tényleg működő szódabikarbónát és ecetet. Ezek a legtöbb háztartásban megtalálhatók, és hogyha nem súlyos a probléma, akkor segítenek is.