A legtöbb ember szereti tisztán tartani a lakását, azonban nagyon sokan közülük nem fordítanak kellő figyelmet minden apró részletre. Amikor alapos takarításról beszélünk, akkor bizony minden apró részletet figyelembe kell venni, a pókhálóktól elkezdve egészen a lefolyókig.

Vegyszer nélkül is

Ez az utóbbi dolog sokféleképpen elvégezhető. Viszont nem kell, hogy föltétlenül sor kerüljön rá! Amikor valaki igazán előrelátó, és persze elővigyázatos, akkor jó előre gondoskodik a efféle dolgokról, és lehetőleg vásárol olyan műanyagból, vagy fémből készült szűrőket, amelyeket közvetlenül a lefolyó elé kell helyezni. Hogyha így tesz, akkor meggátolja, hogy a szennyeződések átjuthassanak a lefolyóba, és ezzel a mozzanattal sok későbbi munkától kíméli meg magát. Az ilyen alkatrészek pedig egyáltalán nem drágák, és nem is nehéz beszerezni őket.

Lefolyó tisztítás

Lefolyó tisztítás

Azonban, ha valaki nem volt ilyen előrelátó, akkor sincs semmi probléma, hiszen helyre tudja hozni a hibáját. Amikor egy lefolyó eldugul, akkor tanácsos szódabikarbónát, vagy ecetet önteni bele, és hogyha nem vészesen nagy a baj, akkor az segíteni fog a helyzeten. Előfordulhat az is, hogy a lerakódás már olyan makacs lett, hogy csak az erős vegyszerek, és oldószerek segíthetnek. Ilyenkor általában megszűnik a probléma, azonban vigyáznunk kell, hogy elismételjük a műveletet minimum kétszer-háromszor a tartós eredmény érdekében. Ezután pedig használjunk a lefolyók elé szűrőt!