Sajnos elkerülhetetlen, hogy időről-időre kellemetlen szagok árasszák el az otthonunkat. Még a legtisztább, és miden higiéniai feltételnek megfelelő otthonokban is előfordulhat.

Mit tehetünk ellene?

Gyakran, nem is a dugulás állhat a bűz hátterében, hanem a lefolyóban felgyülemlett szennyeződés és lerakodás. Általában a kellemetlen szagok kialakulásának helyei: a konyhai mosogató lefolyója, a tusoló lefolyója, WC és a padlóösszefolyónál is előfordulhat. A mosogató esetén a mindennapi szennyeződések, ételmaradékok, olajos, zsíros edényekről származó lerakódások következményei lehetnek. Valljuk be a padlóösszefolyó tisztítása nem tartozik a mindennapi feladataink közé, ez is lehet az oka, ha bűz árad belőle. A mosógépből terjedő szagok szintén a lerakodás következményei lehetnek. Tisztában kell lennünk azzal, hogy a szagok csak az első lépés, ezt követően jelentkezik a dugulás.

Szennyeződés a lefolyóban

Szennyeződés a lefolyóban

Mindenféle kellemetlenség elkerülése érdekében a leghatásosabb módszer a lefolyók karbantartása. A szifonok tisztítására negyedévente érdemes egy kis időt szánnunk, így garantáltan megelőzhetjük a dugulást. A legjobb módszerek a lerakodások ellen a szódabikarbónás-ecetes páros. Minden szennyeződést eltávolít a lefolyónkból, és még fertőtlenítő hatása is van. Amennyiben dohos szagot érzünk akkor a só és citrom keverékére lehet szükségünk. Keverjünk össze egy pohár sót, annyi citromlével, hogy folyékony legyen és öntsük a problémás részre.