Az emberek, egészen addig nincsenek is tisztában a lakás bizonyos részeinek tisztán tartásával, amíg valami meg nem hibásodik. Ezek a meghibásodások, hogyha a lefolyó körül következnek be, akkor legtöbbször a dugulásoknak köszönhetőek, amelyeket azonban könnyedén orvosolhatunk, sőt, meg is előzhetünk.

A házi módszerek

Számos olyan módszer van, amelyek segítenek abban, hogy a tisztításokat megfelelő szakértelemmel végezhessük el, és mégsem kelljen vegyszerekkel szennyeznünk a környezetünket és magunkat. Azok a munkálatok, amelyek például egy lefolyó tisztításánál szükségesek, nagyon hatékonyan elvégezhetők a legismertebb házi tisztítószerek segítségével is. A legismertebb ilyen az ecet, de segítségünkre lehet például a szódabikarbóna is. A lényeg az egészben az, hogy a tisztításokat ne csak akkor végezzük el, amikor már bekövetkezett a dugulás, hanem rendszeren, idő közben is.

Lefolyó

Lefolyó

Hogyha ezt megtesszük, akkor azzal már nagyon sokat tettünk a rendezett háztartás fenntartásáért. A házi módszerek mellett figyelnünk kell arra is, hogy minden lefolyó elé szűrőt helyezzünk, amely segítségével meggátolhatjuk az ételmaradékok, vagy a hajszálak lefolyóba jutását. Nagyon sok esetben ezeknek a feltorlódása okozza a dugulást, és ennek következtében kell majd kicserélni a csövet is. Azonban, ha figyelünk mindezekre, akkor nagyon kis eséllyel következik majd be hasonló kellemetlenség.