A konyhai és a fürdőszobai szifonoknak van egy olyan tulajdonsága, hogy bizony képesek eldugulni. Aggodalomra viszont nincs ok, hiszen az itt keletkező dugulások és lerakódások a lehető legkönnyebben kezelhetők.

Használhatunk gyümölcsszűrő kosárkát, de a konyhai befolyóba akkor is kerülnek apró ételmaradékok és zsíros szennyeződések, a fürdőszobai lefolyóban pedig a szappanmaradványok és a hajszálak okoznak kellemetlenséget. Ha van egy kis szerencsénk, akkor ezek a szifonban torlódnak fel, ahonnan könnyedén eltávolíthatók.

A szifon tisztítása roppant egyszerű, senkinek sem okozhat problémát. Csak egy vödörre, ez gumikesztyűre és némi ügyességre van szükség. A szifon szétszerelése során a bűzelzáró víz a vödörben fog landolni. Ezután végezzünk alapos takarítást a csőben. Lehetőleg ne csak átfolyóvá tegyük a szifont, hanem teljesen tisztává is, így hosszabb időre védekezni tudunk az újabb dugulások kialakulása ellen. A tisztítás után már csak az összeszerelés maradt hátra; ez esetben viszont figyeljünk arra, hogy a gumitömítés a helyére kerüljön.