Abban az esetben, ha probléma merül fel az otthonunkban bármely lefolyó esetén, rögtön a szerelő jut eszünk, hogy minél előbbi megoldást nyújtson. Amely egyben költséges és bizonytalan, hisz nem tudjuk pontosan mikor fog megérkezni hozzánk a várt szakember.

Mit tehetünk a lefolyónk életének meghosszabbítása érdekében?

Elsősorban ügyeljünk arra, hogy oda nem illő dolgok ne kerüljenek a lefolyónkba. A konyhai lefolyó esetén figyeljünk, hogy mindig használjuk szűrőt és nagyobb ételmaradékokat távolítsuk el a tányérról és kellően meleg vízzel mosogassunk. A fürdőszobai lefolyó esetén szintén ajánlatos a szűrő alkalmazása, mert sok haj és szőrszál fennakad rajta. Ha ezt a lépést kikerüljük, az összes szennyeződés a vezetékekbe jut. A túlzott sampon és mosogató használta sem tesz jót a csöveknek, idők során mind lerakodnak és szűkületet vagy teljes dugulást okoznak.

Lefolyó

Lefolyó

Ennek elkerülése érdekében időközönként tisztítsuk ki a szifonokat, és jól mossuk át forró vízzel. A legjobb házi praktikának bizonyul a szódabikarbóna és ecet páros, melyet legalább havonta egyszer alkalmazzunk és garantáltan elkerülhetjük a dugulás veszélyét. Öntsük a lefolyóba a szódabikarbónát, erre az ecetet és hagyjuk állni egy 15 percet, majd jöhet rá a forró víz. Ezzel a lerakódott kisebb szennyeződésektől szabadulhatunk meg. A dohos szagok ellen pedig a citromlevet keverjük el sóval és öntsük a problémás helyre. A lefolyónk tiszta és illatos lesz.