Amennyiben dugulást észlelünk az otthonunkban, érdemes azonnali segítségért fordulni, mert az idő múlásával a helyzet csak rosszabbodhat. A házi praktikák és a szerelő által végzett dugulás elhárításának is vannak előnyei és hátrányai egyaránt.

Érvek és ellenérvek

Minden háztartás kötelező eszközévé kellene tenni a legegyszerűbb dugulást elhárító eszközt a fanyelű kis kézi pumpát. Kisebb dugulások jelentkezésekor sokszor kellő megoldást nyújthat. Nagyon egyszerű a használata, de fontos, hogy ismerjük a szabályokat. Annyi az egész, ha pl. WC-ről vagy mosdóról van szó, engedjük tele vízzel és akkor kezdjük el pumpálni, hogy kellő vákuum keletkezzen. A leghatékonyabb házi praktikák közzé soroljuk a szódabikarbóna és ecet párost. A szódabikarbóna reakcióba lép az ecettel és forrni kezd, így megtisztítja a lefolyónkat.

Amennyiben dohos szagot észlelünk a lefolyónkból, akkor szódabikarbónát és citromot kell öntetünk bele. Ezek filléres praktikák, melyek pénztárca barát megoldást nyújtanak. Csakis abban az esetben forduljunk szakemberhez, ha ezeket a praktikákat kipróbáltuk és nem jártunk sikerrel. Ha szakembert hívnunk a problémás esethez fennáll az esélye, hogy napokat is kell várnunk, még megérkezik hozzánk. A dugulás elhárítás garantált, profi eszközökkel dolgoznak. Viszont sokszor több ezer forintba is kerülhet a lefolyónk megtisztítása.