Mára sajnos egyre gyakoribb eset a lefolyók eldugulása. Gyakran a papír, haj , szappanmaradékok és más szennyeződések okozzák. Mit tegyünk, ha megtörtént a baj?

Hatásos módszerek

Első és talán legfontosabb dolog, amit kiemelhetünk, ha duguláselhárításról beszélünk, hogy próbáljuk megelőzni a bajt. Ugyanis sokkal egyszerűbb némi időt fektetni a csövek tisztántartására és karbantartására, mint a makacs eltömődéseket eltávolítani. Viszont, ha már megtörtént a baj, igyekezzünk minél rövidebb idő alatt javítani a helyzeten. Ennek egyik leghatásosabb módja, ha csőgörényt (hivatalos nevén lefolyótisztító-spirál) használunk. Ez az eszköz bármely barkácsboltban beszerezhető és rendkívül könnyen érhetjük el vele a kívánt eredményt.

Duguláselhárítás módszerek

Duguláselhárítás módszerek

Használata egyszerű. Helyezzük a spirált a lefolyó csövébe és a megfelelő mozdulatokkal húzzuk ki a belül megtapadt szennyeződéseket. Kapható motorral ellátott változatban is. Ezt leginkább komoly, nehezen megoldható dugulásoknál szokták használni. Hatásos lehet még a magas nyomású vízsugár alkalmazása is. Az erős vízsugár a csőbe jutva képes letakarítani az eltömődést okozó piszkot. A boltok polcain számos vegyszer található, melyek azt ígérik, hogy hatékonyan megszüntetik a dugulást. Viszont ezek a vegyszerek rengeteg káros anyagot tartalmaznak és meg is marhatják a csövek belsejét. Ez csőtöréshez és komoly problémákhoz vezethet. Amennyiben sikertelennek bizonyult minden próbálkozásunk a duguláselhárítást illetően, akkor forduljunk egy megbízható szakemberhez.