Amikor arról van szó, hogy valaki szeretné eltüntetni a lerakódásokat, piszkokat a lakásában, akkor mindenképpen tanácsos, hogyha első körben házi módszerekkel próbálkozik a vegyszerek használata mellett. Ez a természetvédelem, és a saját egészsége megóvása érdekében is egyaránt fontos.

Fontos a rendszeresség

Amikor már eldöntöttük, hogy, ha csak lehet, házi oldószereket használunk a szintetikusak helyett, tanácsos utána nézni, hogy ezek közül melyek a leghatékonyabbak. A listán az ecet és a szódabikarbóna szerepel elsőként, mivel hosszú időn keresztül (és még ma is) ezen végzik el a leggyorsabban és a leghatékonyabban a feladatukat. Amikor nincs nagy és makacs lerakódásról szó, akkor egész egyszerűen használhatjuk ezeket. Sajnos azonban vannak olyan esetek is, amikor egyáltalán nem válnak be, mert a lerakódások már olyannyira elfajultak és makaccsá váltak, hogy csak az erős vegyi anyagok segíthetnek a feloldásukba.

Ecet

Ecet

Ebben az esetben elkerülhetetlen, hogy megvásároljuk és alkalmazzuk őket. Amikor ilyen munkálatokba fogunk, tanácsos kesztyűt húznunk, maszkot tennünk, és ablak mellett dolgoznunk, mert ezek a szerek nagyon erőteljesek, és az emberi szervezetre is rendkívül káros hatással lehetnek. Azonban, a legjobb, hogyha nem hagyjuk, hogy a dolgok idáig fajulhassanak, és rendszeresen takarítjuk, tisztítjuk a lakás minden apró szegletét házi tisztítószerekkel. Ha így teszünk, sok későbbi munkálattól kíméljük meg magunkat.