Régóta tudjuk, hogy a boltok polcain sorakozó vegyszerek rendszerint kiválthatók valamilyen más konyhai szerrel. Nem kivételek ez alól a lefolyótisztítók sem.

Az interneten rengeteg „elrettentő” videó kering arról, hogy a kóla milyen alkalmas a régi lökhárítók tisztítására, egyes szennyeződések és lerakódások eltüntetésére vagy épp egy bizonyos fajta cukorkával elegyítve „rakéta” készítésére. A kóla bizony a duguláselhárításban is szerephez jut. A benne lévő foszforsav alkalmas a különböző lerakódások oldására, így egy makacs konyhai dugulás esetén érdemes tennünk egy próbát egy-két pohárnyi üdítővel. Nem a legdurvább szerről van szó, így a hatékonysága elmaradhat a várttól, de olcsóbbat aligha találunk.

Nem sokkal drágább megoldás a szódabikarbóna és az ecet keveréke. Nincs más dolgunk, mint 5-6 evőkanálnyi szódabikarbónát szórni a lefolyóba, majd meglocsolni 2-3 deciliter közönséges ételecettel. A habzó elegy kiválóan oldja a zsíros, makacs szennyeződéseket a lefolyócső belső faláról. Állagának köszönhetően ez a módszer alkalmas az időközi megelőző tisztítások elvégzésére is. Ne felejtjük el utólag forró vízzel leöblíteni, ami leoldja és elviszi a megmaradt szennyeződéseket!

Kapcsolódó tartalmak: