A fa gyökereinek benövése a csatornavezetékekbe egy rejtélyes és titokzatos dolog, hiszen a föld alatt történik, ezért ez olyasvalami, amit szabad szemmel nem látunk, viszont a benőtt fagyökerek gondokat okozhatnak a WC-ben és az alagsort is feltölthetik vízzel, tehát mégis figyelemmel kell kísérni valahogyan azt, hogy mi történik a föld alatt.

Hogyan kerülnek a fák gyökerei a csövekbe?

Ha a búvónyílás túlfolyik, akkor azt jelenti, hogy a település szennyvízcsatornái túlterheltek, ha pedig a pincéjét elárasztotta a szennyvíz, akkor vagy a szennyvízcsatorna, vagy a csatornavezeték problémája lehet érte a felelős. Amennyiben az ön utcájában más házaknál is tapasztalnak szennyvízproblémákat, akkor a probléma a fő szennyvízhálózattal lehet. Ebben az esetben fel kell hívni a városházát, ők megoldják a helyzetet, ha pedig csak az ön lakásában merült fel probléma, akkor hívjon egy szerelőt vagy szennyvíztisztítót.

Fa gyökér csatorna

Fa gyökér csatorna

A régebbi csatornák olyan anyagoból készülnek, amelyeket könnyebb áttörni, mint az újabb műanyagból, vagy fémből készült csatornákat. A fák gyökereit vonzza a víz, ezen nem lehet változtatni, tehát amikor megreped egy csatornavezeték, víz szivárog ki belőle, a fák gyökerei pedig a víz felé fognak nőni. Így a gyökerek ténylegesen áttörik a vezetéket és a repedéseken keresztül tovább növekszenek.