Bármilyen vegyszer kipróbálása előtt az ember, szedje szét a szifont.  Először próbáljuk meg kitakarítani a szennyeződést manuálisan. Összeszerelésnél figyeljünk a tömítések rendjére. Ez követően jöhet a WC pumpa. Szorítsuk rá a nyílásra a pumpa fejét, majd húzzuk le a lefolyó nyílásáról, akkor a szivattyúhatás működéseképpen megszűnhet a dugulás a lefolyóban.

Pumpáljuk a lefolyót. Ha ez nem hoz eredményt, akkor próbálkozzunk lefolyótisztítókkal, ezek különböző kiszerelésben és árban kaphatóak a boltban. Öntsünk gélt a lefolyóba, és egy éjszakára hagyjuk hatni, majd másnap öntsük le forró vízzel. Ha ez hat, akkor minden rendben van, de ha mégsem, akkor próbálkozzunk ezzel még egyszer. Megtehetjük, hogy lecsavarozzuk a zuhanyrózsa fejét, és a vízsugárral átmossuk a lefolyónyílást. Ez segíthet. Végső esetben hívjunk ki egy tapasztalt szakembert.

WC akkor dugul el általában, ha valamilyen idegen tárgy esett a WC-be, például illatosító. És ez le lett húzva. A WC-dugulásnál legegyszerűbb, ha szakembert hív, ugyanis a szakember tudja szakszerűen felbontani a csészét, aminek a felbontása bonyolult lehet számunkra, és ráadásul piszkos munka is, sőt a padlóburkolat is megsérülhet. Legegyszerűbb, ha a szakember segítségét kéri, hiszen azért vannak a szakemberek, hogy az ilyen bajt profi módón elhárítsák. A WC csak nagy ritkán dugul el magától, ezért semmiképpen ne használjon lefolyótisztítót és forró vizet. Nagy ritkán az elöregedett vezetékben gyűlik fel a vízkő, ami leszűkíti a cső keresztmetszetét, amelyben a WC-papír is könnyen elakadhat, vagy a manapság kedvelt popsi törlő, és intim tisztasági betét. Ilyen esetekben próbálkozzon WC-pumpával, vagy ha ez nem segít, akkor kérje szakember segítségét, ilyen esetekben csak szakember segíthet, aki a megfelelő szakértelemmel látja el a feladatot. A dugulás-elhárítás eszközei a WC-pumpa, a lefolyótisztító, a zuhanycső, és végső soron a szakember.

A dugulás-elhárításnak megvannak a maga veszélyei is, ezért például soha ne használjon több, különböző tisztítófolyadékot egyszerre. Ilyenkor mérgező gázok szabadulhatnak fel. Megszűntethetik egymás hatását vagy nagyobb dugulást is okozhatnak. Fontos, hogy a megfelelő sorrendben próbálkozzunk a probléma megszűntetésével, és akkor megfelelő eredményre juthatunk. Legvégső esetben forduljunk szakemberhez segítségért, ilyenkor általában komolyabb problémáról van szó.