Mint legtöbb esetben, a dugulásokra is igaz az állítás, a megelőzéssel kivédhetők lennének az esetleges károk. Szűrők használata sokat segíthet, ahogy a WC esetében is a különböző tisztító szerek, melyek nemcsak illatosítanak, de fertőtlenítenek is.

Az otthon kényelmét komolyan meg tudja zavarni egy-egy komplikáltabb lefolyó elzáródás. Sokszor csak többszöri próbálkozás után derül ki, mi is a baj, a csőrendszer melyik részén szükséges a beavatkozás. A szakemberek javasolják a körültekintő, féléves ellenőrzést, amikor is a csövek állapota felülvizsgálatra kerül. Szakszerű áttekintéssel növelhető az alkatrészek élettartama, ezért mindenképpen érdemes kontrollt tartani.

Mi a teendő azonban, ha megtörténik a baj, és sürgősen lépni kell, mert áll a víz a fürdőszobában?

A háziasszonyok rémálma az eldugult mosdó, kád és konyhai mosogató. Ha a drótkefe nem segít, sok egyébbel próbálkozhatunk, mielőtt a szerelő számát tárcsáznánk. Először is fontos annak kiderítése, mi okozhatja a problémát, miért nem megy le a víz a lefolyón. A pumpálás, a szippantó- és nedves takarítógépek jó ötletnek bizonyulnak az esetek többségében, hisz nyomás alá helyezve a csövet, megmozgatható az elakadás.

A sütőporos-ecetes vagy szódabikarbónás megoldás szintén beválik egyszerűbb esetekben, de nagyobb elzáródásoknál drasztikusabb eszközöket kell bevetni. A házi praktika (kávézacc alkalmazása) mellett kémiai erős szereket lehet vásárolni a szaküzletekben, ahol pontos útmutatással látják el az érdeklődőt. A klór, sav, lúg koncentrátumok veszélyesek, ezért szigorúan be kell tartani a használati utasításokat!