A dugulást elhárító csőgörény több típusúak lehetnek, kezdve az egyszerű kézi modellektől, egészen a nagy teljesítményű motor meghajtásúig.

A csőgörény típusai

A több típusú csőgörénye, azért van szükség, mivel minden csatorna más, például nem egyformák a WC-, mosdó-, kád- vagy a mosogató lefolyói. Még a vízvezeték szerelők több csőgörénnyel rendelkeznek, addig a háztartásokban elegendő, ha csak egy-két darab van, de megjegyezzük, hogy manapság már lehetőség van a bérlésükre is. Az egyik típus a WC-csiga. Ez egy manuális szerszám, amit kifejezetten a WC eldugulásokra készítettek. Ezt akkor kell használni, ha a WC pumpával nem tudjuk a gondot elhárítani. A WC csiga egy hosszú kábellel rendelkezik, ami a lefolyóba megy le, van egy spirál a végén, mely segít a dugulás elhárításában, illetve a tárgyakat is ki tudjuk húzni vele a vezetékből.

Csőgörény

Csőgörény

Léteznek még szabványos háztartási kígyók, amiket elsősorban kádak, zuhanyzók és mosógépeknél használnak, ritkán mosogatókban is. Leginkább 25 vagy 50láb hosszúságú kábellel vannak ellátva és dugóhúzóval. Több típusban, méretben megvásárolhatjuk, valamint választhatunk kézi vagy elektromos kivitelben is. Van még az úgynevezett csatorna csiga, ami egy vízelvezető gép. Ezt három-négy hüvelyknyi csatornahálózathoz használnak. Nagy teljesítményű villanymotorral rendelkezik, és 100láb vagy hosszabb kábelt tartalmaz. A duguláselhárítók az ilyen típusokból, erősebb változatokat tartanak, de vásárolhatunk kisebb egységűeket is. Bár a csőgörények használatához gyakorlatra van szükség, mégis érdemes a vásárlását megfontolni, mivel sok pénzt spórolhatunk velük.