Dugulás esetén sokan rögtön a boltba rohannak és megveszik azokat a vegyszereket, amiket a TV-ben reklámoznak, viszont az a valóság, hogy ezek a vegyszerek nem is mindig olyan hatékonyak mint ahogy azt a reklámokban beállítják. Emellett ráadásul ezek a vegyszerek mérgezőek is, és sokkal drágábbak a házi módszereknél.

Sóval a lefolyó dugulása ellen

A lefolyók tisztítása vegyszerek nélkül is lehetséges és a legkomolyabb dugulást is el lehet hárítani otthoni módszerekkel ezért ne forduljon rögtön a káros vegyszerekhez, hiszen azok még több gondot okozhatnak mint hasznot, hanem próbálkozzon egyéb házi praktikákkal. Praktikus megoldás például az ecet és a szódabikarbóna keveréke. Az ecet nemcsak a vízkőnek tud véget vetni: szódabikarbónával együtt ez a legjobb természetes lefolyótisztító, amely nemcsak képes eltávolítani a legmakacsabb dugulást, hanem kíméli a csővezetéket, ráadásul sokkal olcsóbb is mint  bolti vegyszerek. Mindegy, hogy a kád, vagy a mosdókagyló lefolyója dugult el: fogjon egy tölcsért  és öntsön fél pohárnyi szódabikarbónát  a lefolyóba, majd pedig egy bögre ecetet. A szódabikarbóna így habzásnak indul, és a savak amelyek keletkeznek bármilyen dugulást feloldanak.

Sóval a lefolyó dugulás ellen

Sóval a lefolyó dugulás ellen

Ahhoz, hogy sóval vessen véget a dugulásnak semmi másra nem lesz szükség, mint egy pohár sóra, egy pohár szódabikarbónára, és fél pohár ecetre. A sót és a szódabikarbónát fel kell oldani az ecetben, majd ezt  az oldatot leönteni a lefolyóba. Hagyja az oldatot hatni tíz percig, két liter forró vízzel öblítse le. Ezután már csak a csapot kell megengednie és addig folyatni a forró vizet, amíg észreveszi, hogy a lefolyón már átfolyik a víz. Ha úgy látja hogy a lefolyó nincs teljesen eldugulva, csak lassabban folyik le a víz mint máskor, akkor fél pohár só is elég a művelethez, majd pedig öntsön a sóra két pohár forró ecetet. Tíz percet viszont ebben az esetben is várni kell, a művelet után pedig öntsön hideg vizet a lefolyóba.