Ugye milyen sokszor bosszankodtunk azon, hogy nem tudtunk mit kezdeni az eldugult lefolyóval és végül a szerelő segítségére kellett hagyatkoznunk?

A csőgörény

Sokszor hasznunkra válhat, ha ismerünk pár jól bevált trükköt, melyekkel mi magunk orvosolhatjuk a problémát. Egyik ilyen megoldás a csőgörény. A kézi hajtású csőgörény, egy hosszú rúgós sodrony. Több méretben is kapható, a 1,5 méterestől egészen a 10 méteres hosszúságig. A használata egyszerű, de általában kettő ember szükséges hozzá.  Az első lépés, hogy szereljük le a szifont, majd elkezdhetjük leengedni a csőgörényt. Amikor már kellő mélységre leengedtük a sodronyt és érezzük, hogy megakad, akkor kezdjük el tekerni az óra mutató járásával megegyező irányba a hajtókáját. Innentől kezdve lelassul a folyamat, de egész addig tekerjük, még elérjük a vezetékek végét.

Csőgörény

Csőgörény

Amint a végére értünk, elkezdhetjük visszafelé húzni a csőgörényt. Ha visszafelé is tekerjük hatásosabb eredményt tudunk elérni. Mikor teljesen visszatekertük a sodronyt, akkor jó bő forró vízzel öblítsük át a lefolyót. A dugulás teljes körű elhárítása érdekében ezt a folyamatot többször is ismételjük meg. A csőgörényt bárhol használhatjuk, legyen szó mosogató lefolyóról, mosdóról vagy padlóösszefolyóról. A WC-nél is alkalmazhatjuk csak fokozott óvatosságot igényel, hogy nehogy leüssük a porcelánt. A csőgörény használatánál mindig húzzunk gumikesztyűt és munkaruhát.