A hajmosás és borotválkozás sokszor azt eredményezi, hogy a fürdőszobánkban a lefolyók eltömődnek ezek miatt, amit bizony minél előbb érdemes elhárítani.

Hogyan oldhatjuk fel az összegyülemlett hajszálakat, amik a lefolyóban dugulást okoznak?

A lefolyókban a hajszálakból egy gumó vagy háló keletkezik, ami idővel még magára gyűjti a szappan és fogkrém maradványokat, illetve még egyéb szennyeződéseket, így elzárja a lefolyóban a víz útját. A haj okozta tömődést megszüntetni nem egy kellemes feladat, viszont nem is olyan nehéz. Szükség van hozzá szódabikarbónára, ecetre, egy kampóra, szalagra és forrásban lévő vízre. Először a horogra tegye rá a madzagot, vagy a huzalt, ezután vegye le a lefolyó rácsát, hogy a horgot le tudja ereszteni. A második lépésben csúsztassa ezt a kampót a lefolyóba a dugulásig, és húzzon fel annyi hajat, amennyit csak tud. Itt ügyeljen arra, hogy minél több csavarodjon a horogra, forgassa körbe, majd ha már szorul, húzza fel.

Haj a lefolyóban

Haj a lefolyóban

Harmadik lépésként, amikor már úgy látja, hogy minden hajat kiszedett, amit a horoggal lehetséges, öntsön a lefolyóba fél csésze szódabikarbónát és egy teljes csésze ecetet. Ezzel létrejön egy olyan kémiai reakció, ami képes lesz feloldani a lefolyóban maradt egyéb anyagokat. Ezután hagyja a vegyszert, hogy dolgozzon húsz percig, majd öntsön rá forró vizet, ami lemossa a még bent maradt hajszálakat, illetve a maradványokat. Az ecet és a szódabikarbóna helyett vásárolhatunk a boltokban egyéb lefolyótisztító készítményeket is, viszont ezeknél jó tudni, hogy kissé drágábbak, mint az ecet és a szódabikarbóna, és még a csövekben is kárt tehetnek, maró hatásuk miatt. Ha ezek a műveletek után nem sikerült a dugulást elhárítanunk, hívjunk egy vízvezeték szerelőt, aki szakszerűen megoldja a problémát.