A toalettek és a lefolyók eldugulása gyakori eset. Tisztítással és karbantartással viszont könnyen kiküszöbölhető probléma. Amennyiben nem tartjuk rendben a fürdőszoba berendezéseit, elhasználódhatnak. Például a zuhanyrózsa is eltömődhet.

A zuhanyfej tisztán tartása

Amikor azt vesszük észre, hogy gyengén folyik a víz zuhanyzás közben, akkor valószínű, hogy eldugult a zuhanyrózsa. A vízkő egy idő után összegyűlhet a fejben és elzárhatja a víz útját. Erre egyszerű megoldások léteznek. Első lépés, hogy távolítsuk el a zuhanyrózsát. Szerencse legtöbbje könnyedén leszerelhető, viszont megeshet, hogy szükségünk lesz egy-két eszközre a szerszámos ládánkból. Amennyiben maga a zuhanyrózsa sérülékenyebb anyagból van, akkor érdemes egy rongyot csavarni rá, hogy ne karcolódhasson meg. A tisztítási folyamat következő lépése, hogy kiválasszuk, mely vegyszert fogjuk használni. A boltokban vásárolható erős vízkőoldó szereket csak abban az esetben használjuk, ha komolyan elhanyagolt zuhanyrózsával van dolgunk. Az esetek többségében viszont elegendőnek bizonyulhat egy kis konyhai ecet.

Zuhanyrózsa

Zuhanyrózsa

Ez olcsóbb és természetbarátibb megoldás. Az ecet enyhe savakat tartalmaz, nem fog kárt tenni a csőrendszerben és a zuhanyfejben, viszont kellő mértékben oldja a lerakódott ásványokat. A zuhanyrózsát áztassuk az ecetbe. Legalább egy órán keresztül hagyjuk állni. A hatékonyság növelése érdekében viszont akár egy egész napot áztathatjuk az ecetben. Így nagyobb mértékben oldódnak majd fel a lerakódások. Ezt követően a zuhanyrózsa már jobban néz ki, mint tisztítás előtt. Mostanra annyi dolgunk maradt, hogy egy kicsit megsúroljuk. Egy régi fogkefe, de akár egy fogpiszkáló segítségével is elvégezhetjük az utolsó simításokat.