A lefolyótisztító szerek használata elég veszélyes, mivel mérgezőek, és olyan maró hatással bírnak, ami égési sérüléseket is okozhat. Ezek mellett nem is mindegyikük hatékony, valamint a sok használattal kárt tehetünk a csövekben is.

Hogyan készíthetünk házilag lefolyótisztítót?

Ha egy boltban vásárolt lefolyótisztító szert beleöntünk a mosogatóba, ami tele van vízzel, nem kapunk mást, mint egy tele mosogatót vegyszerrel és ezt bizony el kell tüntetnünk onnét. Nem is beszélve arról, hogy ezzel nagyban hozzájárulunk a környezetünk szennyezéséhez is. Ajánlatos inkább ezek a vegyszerek helyett, házi készítményt használni, ami lehetséges lassabb folyamat lesz, de biztosan hatásos. Egy lefolyótisztítót nagyon egyszerű és olcsó is házilag elkészíteni. Ehhez nincs másra szükség, mint szódabikarbónára és ecetre. Ezzel a két anyaggal hatásosan elháríthatjuk a dugulást. Ha tele van a mosogató vízzel, vegyünk magunkhoz egy vödröt és egy szivacsot, és távolítsuk el a tálból a vizet teljesen, ezáltal az ecet és a szódabikarbóna képes lesz a munkáját elvégezni.

Lefolyótisztító

Lefolyótisztító

Távolítsuk el a lefolyó rácsot, hogy hozzáférhessünk a lefolyóhoz. Ezután öntsünk fél csésze szódabikarbónát a lefolyóba, majd fél csésze ecetet. A két háztartási anyag egy enyhe kémiai reakcióba fog kezdeni, amit hagyni kell egy kis ideig, hogy végezze a munkáját. Amikor a reakció leállt, öntsünk vagy engedjünk rá forró vizet. Ezzel leöblítjük a törmeléket, ami a lefolyóban összegyülemlett. Amennyiben nem sikerült elsőre megoldani a problémát, megismételhetjük még egyszer a folyamatot, hisz ezzel, nem teszünk kárt a lefolyóban, és egészségünkre sem lesz rossz hatással.