A dugulás-elhárítás jelentősége abban is áll, hogy mennyire sikerül megelőzni magát a problémát. A lefolyó tisztításának legjobb módja a megelőzés, ez pedig nagyrészt a hatékony lefolyószűrőnek köszönhető.

A lefolyószűrő az, ami minden helyiségben garantálja, hogy a különböző szennyeződések fennmaradjanak, és ne kerüljenek a lefolyóba. Így van ez a konyhában, a fürdőszobában, és minden vízcsapnál, ahol ilyesmiről szó lehet. A lefolyószűrő az egyik legnagyobb harcostárs a dugulás-elhárítás előzményei között. A szűrő felfogja a különböző piszkokat, szennyeződéseket, és nem engedi azokat a lefolyóba, hogy ott tömegesen dugulást hozzanak létre. Így a lefolyószűrőnek igen nagy jelentősége van a háztartásban és viszonylag komoly szerepet tölt be a megelőzésben.

A szűrő, ha kivehető, a modernebb darabok már ilyenek, érdemes tisztítani, és vegyszeres vízben is áztatni esetleg, hogy a lehető legtisztább legyen. A lefolyószűrő útját állja a szennyeződéseknek, vagy tovább töri azokat, így már olyan aprók, hogy a lefolyószűrő szűrőjében eltűnve nem képesek dugulást létrehozni. Ennek ellenére képes dugulás kialakulni, ekkor használjuk a jól ismert módszereket. A dugulás megelőzésében 99%-os szerepe van a szűrőnek, és ez tehet róla, hogy nincs komolyabb baj gyakrabban a lefolyó körül. A szűrő egy igen fontos eszköz. Jelentősége van a háztartásban, és a lefolyóknál végképp. A lefolyószűrő általában adott, és a célnak a legjobban van kialakítva, ahhoz, hogy tökéletesen működjön az elhárítás. Az elhárításban van a legnagyobb szerepe a lefolyószűrőnek, ami nap, mint nap megakadályozza a lepedékek támadását. Ezért tisztítsa a lefolyószűrőt, amilyen gyakran csak szükség van rá, mert a megelőzés során a szűrő igénybe van véve, és szükséges ennek tisztítása, csak így működhet rendesen, ellenkező esetben eldugul a lefolyószűrő is.

Mossa át alaposan lefolyótisztító-géllel, ez alaposan tisztítja a szűrőt, és ha nincs dugulás is, érdemes átmosni néha a szűrővel együtt a lefolyót, hogy tisztább legyen. Azért, hogy rendszeresen tisztítva legyen. Ez nem árt az alapos ellenőrzés végett, a karbantartás hozzátartozik a megelőzéshez, és csak így működhet megfelelően a lefolyója. Tartsa karban és tisztán a lefolyót, ez az Ön érdeke, tartsa be az íratlan szabályokat, tisztítsa a lefolyószűrőt rendszeresen! Tartsa karban a lefolyót, és tisztítsa rendesen, csak így előzheti meg a bajt.