Az eldugult vagy eltömődött csatornák nagy gondot okoznak a háztartásban. Elszaporodnak a baktériumok és kórokozók, kellemetlen szagok lepik el a lakást és sok más kellemetlenség is adódhat ez ügyben.

A csatornák karbantartása és duguláselhárítása

Ha a lefolyóink nincsenek eldugulva, akkor is érdemes évente legalább egyszer egy alapos takarítást végezni. Év közben pedig nem feledkezhetünk meg a rendszeres karbantartásról sem. Akkor is megtörténhet dugulás, ha az előbbiekre jelentős hangsúlyt fektetünk. A leggyakoribb eset a régi vízvezeték probléma. Az öreg csőrendszerekkel rendelkező házakban a vízvezetékek problémája elég gyakori. A föld alatt húzódó csövek rozsdásak és vékony a faluk. Ezt egy magasabb fa gyökere könnyen átlyukaszthatja. A csőrendszer az idők múlásával elöregszik. Annak érdekében, hogy minél tovább meg tudjuk őket őrizni, gondoskodjunk a rendszeres karbantartásról.

Lefolyócső

Lefolyócső

Ne használjunk maró hatású vegyszereket a lefolyótisztításhoz, mert az még jobban elvékonyíthatja a csövek falát. Amennyiben lehetőség van rá, újítsuk fel a régi csőrendszert. A gyakori esetek listájának második helyén a kisgyermekes családok állnak. A gyermekek gyakran dobnak vagy ejtenek különböző tárgyakat a lefolyókba. Ez komoly dugulásokat tud okozni. Igyekezzünk a kisgyerekeket megtanítani arra, hogy a játékok nem valók a lefolyókba. E két eseten kívül természetesen sok tényező miatt alakulhat ki eltömődés a lefolyókban. Igyekezzünk a rendszeres tisztántartásra, hogy legalább a piszkos lefolyó ne tudjon gondot okozni.