A dugulás veszélye sajnos az életünk része. Szembe kell néznünk azzal, hogy azok a lefolyók melyeket nap, mint nap használunk ki vannak téve a szennyeződéseknek, melyek lerakodása komoly károkat okozhat. Amennyiben szeretnénk ezeket elkerülni, akkor tegyünk a dugulás megelőzése érdekében.

Az általunk javasolt tippek!

Sokszor azt gondoljuk, ha mindig tisztítószereket öntünk a lefolyónkba, akkor azzal meghosszabbíthatjuk a dugulásmentes napjainkat. Ám legtöbbször ezek a tisztítószerek okozzák a gondot. Méghozzá azért, mert nem megfelelően használjuk, illetve túl nagy mennyiségben adagoljuk, annak érdekében, hogy még hatásosabb legyen. Viszont ez nem állja, ugyanis a nagy mennyiségű tisztítószer nem tud kellően feloldódni és csak még nagyobb dugulást okozhatunk. Továbbá arra is oda kell figyeljünk, hogy a konyhai tisztítószereket ne alkalmazzuk a fürdőszobában és fordítva. Mindkét helyiségre kialakított tisztítószerek más-más hatóanyagokkal rendelkeznek és értelemszerűen, más szennyeződéssekkel kell, hogy megbirkózzanak. A fürdőszobai dugulás legfőbb okozói a hajszálak, szőrszálak, samponok és tusfürdők, valamint a lefolyóba esett piperecikkek.

Lefolyó tisztítók

Lefolyó tisztítók

Míg a konyhai szennyeződések zsírból és ételmaradékból tevődnek össze. Amennyiben a dugulást elszeretnénk kerülni alkalmazzuk az egyik legismertebb, jól bevált házipraktikát, mégpedig a szódabikarbóna és az ecet párosát. A konyhai és a fürdőszobai kisebb dugulások esetén jól alkalmazható és sok esetben elégnek is bizonyul. Az ecet és a szódabikarbóna reakcióba lépnek, ezáltal forrni kezd és megnöveli a térfogatát. Ezzel a reakcióval megtisztítja a lefolyónkat a lerakodott szennyeződésektől. Ráadásul a dugulás elhárítás mellett, még fertőtlenítő hatással is rendelkezik. Amennyiben a kellemetlen szagokat is szeretnénk elűzni, akkor csepegtessünk citromlevet a problémás részre.