Gyakran elmondjuk, hogy a különböző lefolyók karbantartása nem csak kényelmi kérdés, hanem a későbbi komolyabb problémák megelőzésének eszközei is. Külön szót érdemelnek viszont a külső szennyvíz és esővíz elvezető csatornák, ugyanis ezek dugulása súlyos problémákat okozhatnak.

Méretükből adódóan a kisebb tárgyak nem okozhatnak dugulást, viszont az őszi időszakban az ereszcsatornákból bekerülő hordalékok már vezethetnek duguláshoz, ha azok masszívabb hordalékokat (például ágakat) is tartalmaznak. A csatornatisztítást csak megfelelő felszereléssel rendelkező szakember tudja elvégezni, ilyen módon sokkal inkább ajánlott az ereszcsatornák rendszeres takarítása, ami segít elkerülni ezt a problémát.

A csatornák esetében mégis arra kell felhívnunk a figyelmet, hogy a nem megfelelő átfolyás miatt szivárgás jelenhet meg, azaz a szennyvíz a környezetünkbe kerülhet. Ez nem csak esztétikai vagy „kertrendezési” kérdés; a szabadba jutó szennyvíz komoly fertőzésveszélyt jelent, így a dugulás megszüntetése nem tűr halasztást.

Kapcsolódó tartalmak: