A lassú vagy eldugult konyhai mosogató megelőzésének egyik leghatékonyabb módja, hogy óvatosak legyünk azzal kapcsolatban, amit leengedünk a lefolyón. A főzőzsír, a kávézacc, a haj és a szappanos maradékok a lefolyó legnagyobb ellenségei. Tegyen meg mindent, amit csak tud annak érdekében, hogy elkerülje az ilyen anyagok bejutását a csatornába.

Mit tehet a dugulás ellen?

Tegye a felesleges főzőzsírt egy régi kávéskannába vagy egy üvegbe, majd dobja ki azt a szemetesbe, hiszen a zsír megtapad a lefolyón és más anyagok ragadhatnak bele, mint például a haj vagy egyéb maradékok. Használjon vízelvezető rácsot a lefolyó nyílásának lefedésére, és minimalizálja a haj és a szappan okozta problémákat. Vegyen egy képet a lefolyórendszerről, hogy jobban meg tudja érteni a lefolyó működését, de a legtöbb szűrőt és fedőt könnyű felszerelni. Ha már megtörtént a baj, akkor a mosogatón keresztül öntsön forró vizet a lefolyóba minden mosogatás után. A forró víz az olajokat feloldja a lefolyóban, és nem hagyja, hogy azok letelepedjenek a csövek falain és dugulást okozzanak. Dobjon egy marék szódabikarbónát a lefolyóba, és forró vízzel öblítse azt. A szódabikarbóna egy fantasztikus tisztítószer, és kiválóan alkalmas a kellemetlen szagok felszívására, tehát a csatorna újra friss illatú lesz.

Konyhai lefolyó tisztítás

Konyhai lefolyó tisztítás

A lúg a legelterjedtebb megvásárolható szennyvíztisztítók aktív összetevője. Ez az anyag egy szempillantás alatt képes feloldani a hajat és a kozmetikumok okozta dugulást is. Mindössze annyit kell tennie, hogy beleönt valamennyit a lefolyóba, majd önt utána egy kis vizet, hogy a vegyszer biztosan hatásos legyen. A kis mennyiségű lúg meglehetősen biztonságos. De túl nagy mennyiségben már káros lehet. Az erős tisztítószerek nem biztonságosak, ha nagy mennyiségben használják őket, ezért ügyeljen arra, hogy kövesse a címkén feltüntetett utasításokat minden esetben, vagy használjon inkább természetes duguláselhárító szereket ha nagy a baj.