A lefolyók sajnos sokszor eldugulnak, ilyenkor pedig a legtöbben különböző tisztítószerekhez fordulnak, ami súlyos hiba, hiszen a legjobb megoldást a hidrogén-peroxid oldat jelenti, amit akár gyógyszertárakban is be lehet szerezni.

Az eltömődött lefolyó megelőzése

A hidrogén-peroxid egy oxidálószer ami színtelen és csak egy kicsit sűrűbb a víznél. Károsítja és elpusztítja a szerves anyagokat, beleértve a kórokozókat is, ezért használják fertőtlenítőszerként. A hidrogén-peroxidot az eltömődött csatornák tisztítására is felhasználhatja, és próbáljon ki egy adag 3% -os hidrogén-peroxidot a lerakódásokhoz. Ez a készítmény a legtöbb gyógyszertárban és élelmiszerboltban is kapható, tehát könnyű lesz beszerezni, ráadásul nem is túl drága. A lerakódások eltávolításához öntsön egy csésze szódabikarbónát a lefolyóba majd várjon tíz percig, aztán pedig öntsön rá egy csésze hidrogén-peroxidot is. A hidrogén-peroxid habképző hatása és a szódabikarbóna megóvja a cső belsejében keletkező törmeléket, a dugulást pedig lazítja és el is távolítja. Hagyja az oldatot  pár órán át dolgozni, majd öntsön forró vízzel a lefolyóba.

Hidrogén-peroxid

Hidrogén-peroxid

Ha ön olyan lefolyóval rendelkezik, ami hajlamos a dugulásra, akkor a hidrogén-peroxid segítségével megelőzheti a dugulást. Minden második héten öntsön egy csésze hidrogén-peroxidot a lefolyóba, majd várjon egy órát, ezután pedig öntsön néhány pohár forrásban levő vizet a lefolyóba. A hidrogén-peroxid megsemmisíti az ökológiai felhalmozódást a csőben, ezenkívül pedig megállítja a lefolyó és csövek penészesedését is egyaránt. Tartsa a hidrogén-peroxidot egy nem átlátszó palackban, és tárolja azt hűvös szekrényben. A fénynek és a hőnek való kitettség lebontja az oldatot emiatt pedig elveszti hatékonyságát. A fennmaradó hidrogén-peroxidot a palackon lévő lejárati idő után el kell dobni, és a háziállatoktól valamint a gyerekektől is érdemes távol tartani.