Ha eldugult a lakásában egy lefolyó és a lefolyótisztító pumpával nem volt szerencsénk, kezdjünk hozzá a probléma megoldásához, használjunk csőkígyót, vagy vízelvezető kígyót.

Dugulás elhárítása csőkígyóval

A csőkígyók különböző típusban és méretben kaphatóak, mindegyiknek megvan, hogy milyen típusú lefolyóhoz passzol, WC-hez, kádhoz, illetve mosogatóhoz vagy mosdóhoz. Függetlenül attól, hogy milyen típust, és hogy mihez használjuk, mindegyik spirál véggel és hosszú kábellel van ellátva. A háztartásokban sokszor előfordul, hogy a WC dugul el, illetve az ehhez közeli lefolyó. Ennek a problémának a megoldásához a WC számára megfelelő, úgynevezett csőkígyót kell használnunk. Ezek a modellek különböznek azoktól, melyekkel a mosdóban, kádban, vagy a mosogatóban tudjuk a dugulást elhárítani.

Csőkígyó

Csőkígyó

A zuhanyzónál általában a haj, a szappanmaradványok okozzák a dugulást. Itt leginkább két hüvelyknyi lefolyóval találkozhatunk. Bár ez nagyobb, mint mondjuk a kádcsatorna, mégis ne a kádra, vagy a mosdóra megfelelő csőkígyót használjunk, inkább egy erre szabványos típust, ami 1/4-es vagy 5/16 hüvelykes kábellel van ellátva, hogy megfelelő munkát tudjunk végezni. Ezek leginkább nagyon hosszúak, így hatékonyan véghezvihetjük a tisztítást. Amennyiben a mosdó, kád vagy a mosogató lefolyója dugult el, abban az esetben is a számukra megfelelő kígyót használjunk. Ennek vásárlásával sokat spórolhatunk, bár nekünk kell elvégeznünk a munkát és a csőkígyóra kell költenünk, mégis kevesebb anyagi ráfordítást fog igényelni, mintha egy szerelő munkáját kellene fedeznünk.