Csőtörés és dugulás a kertben

Ha dugulásról és csőtörésről van szó, akkor legtöbben az ingatlanon belüli problémákra szoktunk gondolni. Kétségtelen, hogy sokszor egyszerűen arról van szó, nem figyeltünk eléggé arra, mit engedünk le a lefolyókba.

Vannak azonban esetek, amikor a folyamatos bűz és a visszafelé folyó szennyvíz az ingatlanon kívüli okokra vezethetőek vissza. Ilyenkor érdemes a kertben körülnézni, hiszen a földben lefektetett csövekkel is lehet gond. Az ellenőrzés legegyszerűbb, ha szakembert hív, hiszen az általa használt kamerás cső-, és csatornavizsgálat egyszerű módja annak, hogy feltérképezze, hol, milyen jellegű problémával vagyunk kénytelenek szembenézni.

A kerti csőtörések hátterében általában a nem megfelelő kertrendezés áll, ugyanis a csövek környékére ültetett, nagy gyökérzettel rendelkező növények bizony bekúsznak a csövekbe az apró nyílásokon, és ott táptalajra lelve idővel szétfeszítik azokat. Ennek következtében a talajvíz egy-egy esőzés alkalmával szépen visszafelé folyik, és sokszor olyan dolgokat is magával visz a lakás szaniterei felé, melyeket a legkevésbé szeretnénk ott viszontlátni. Kertépítés során a fákat, nagyobb növényeket a csövektől, vezetékektől messzebb helyezze el, ezzel már sokat tehet a kerti csőtörések megelőzéséért. Jó hír viszont, hogy amennyiben a kertben akad gond, ott a csere kevésbé költséges, mintha a lakásban kellene bontani.