A konyhai dugulások megelőzése

A konyhai lefolyók dugulása igen gyakori jelenség. Szerencsére a legtöbb esetben olyan dugulással kell szembenézni, ami relatív könnyen megszüntethető, de sajnos egyes esetekben komoly és makacs problémákkal találjuk szembe magunkat. Általános igazság, hogy a problémákat sokkal inkább megelőzni kell, nem pedig javítani. Igaz ez a duguláselhárításra is, hiszen roppant egyszerű és hasznos praktikák állnak rendelkezésre. Csupán egy kis odafigyelésre lesz szükség.

A konyhai dugulások megelőzésében nagyon fontos szerepet játszanak a szokásaink; ha mindig meleg vízzel mosogatunk és a szennyes vizet még a kihűlés előtt leengedjük, akkor minimális mennyiségű zsíros szennyeződés tapad meg a szennyvízelvezető cső falán. Egy egyszerű műanyag szűrővel is sokat segítséghetünk a dugulások megelőzésében; az ideális gyümölcsszűrő zavartalanul átengedi a vizet, de az egészen kis ételdarabkákat is felfogja.

A megelőzésben fontos szerep hárul a zsíroldó öblítésekre; erre a célra vásárolhatunk vegyszereket, de valójában nincs rájuk szükség. Sokkal egyszerűbb ha a célra forrásban lévő vizet használunk, amit havonta-kéthavonta belezúdítunk a mosogató lefolyóba.